Pers : Cool & Comfort

Group Ceyssens uit Heusden-Zolder ontwikkelt, produceert en plaatst innovatieve minimalistische ramen en glasproducten die een maximum aan licht binnenlaten. Duurzaamheid is een constant aandachtspunt, en zowel op de ontwerptafel als in de fabriek. Voor de verwarming en koeling in de nieuwe productiehal was het dan ook uitgesloten dat er fossiele brandstoffen in aanmerking kwamen. Samen met koeltechnisch installatiebedrijf AVT en Intercool werd een duurzame all electric installatie met Toshiba uitgetekend. Artikel door RUDY GUNS

“Al sinds 1965 is Group Ceyssens expert in glasproducten die ruimte en openheid creëren”, vertelt zaakvoerder Dirk Ceyssens, die in 1999 de fakkel overnam van zijn vader Henri Ceyssens. “Met onze duurzame en innovatieve ramen en glasproducten trekken we buiten naar binnen en binnen naar buiten. Samen met onze professionele klanten – architecten, projectontwikkelaars, aannemers – en particuliere klanten realiseren we vandaag de projecten van morgen. Met ons glas verleggen we grenzen en maken we het onmogelijke mogelijk in ieder project. Onze projectingenieurs helpen om plannen in concrete ontwerpen op maat te gieten. En dankzij onze eigen productie kunnen we snelle en flexibele levertermijnen garanderen.” 100% ENERGIENEUTRAAL Het is deze bedrijfsfilosofie die ervoor heeft gezorgd dat Group Ceyssens wereldwijd wordt gevraagd om projecten te realiseren. Hierbij is zelfs Europa te klein. Van de Bahama’s over Qatar tot in New Delhi, de diversificatie naar duurdere oplossingen naast het bestaande portfolio voor vitrine- en showroombouw was een meesterzet. Het mooie aan dit succesverhaal is dat Group Ceyssens vasthoudt aan zijn Limburgse roots. In een splinternieuwe productiehal in Heusen-Zolder staan state-of-the-art productielijnen die de prestigieuze ontwerpen concreet maken. Dirk Ceyssens: “Als een onderneming vandaag en in de toekomst succesvol wil zijn, kan dit enkel op een duurzame manier. We trekken al langer de groene kaart, denk maar aan ons Cgreen logo dat onze ecologische ambities symboliseert. Maar we gaan nog verder. Een reeks zonnepanelen op het dak én op een schans is het hele bedrijf zelfvoorzienend groene energie. De zonnepanelen op onze site genereren ongeveer 1,3 MW aan elektriciteit, ruim voldoende voor de elektriciteitsbehoeften van onze productie, onze kantoren en het show house. Trots kan ik zeggen dat Group Ceyssens het enige bedrijf in de Benelux is dat zijn isolerend glas 100% energieneutraal produceert.

MAATWERK Op hetzelfde industrieterrein in Heusden-Zolder ligt het koeltechnische installatiebedrijf AVT (Algemene Verwarmingstechnieken). Zaakvoerder Ellen Maris draagt een gelijkaardige bedrijfsfilosofie als Dirk Ceyssens uit: de nieuwste technieken toepassen in residentiële en commerciële toepassingen en in bedrijfspanden, meedenken met de klant, de architect en aannemers om een optimale installatie te ontwerpen die voldoet aan hun specifieke eisen.” “Bij ons kan je terecht voor alles wat met warmte en water te maken heeft”, vat Ellen Maris het kort en bondig samen. Verwarming, koeling, sanitair, zwembadontvochtiging, zonneboilers,… we ondersteunen vanaf het eerste architectenplan tot en met de complete uitvoering van het project, evenals het onderhoud, uitbreidingen en herstellingen. Maatwerk is ons paradepaardje, samen met gedegen vakmanschap en een luisterend oor. Maar we kunnen dit niet alleen. Hiervoor vertrouwen we op onze partners, die met dezelfde insteek naar de projecten en de klanten kijken. Intercool is zo’n partner. In nauwe samenwerkingen buigen we ons over HVAC-projecten en zoeken we samen oplossingen waarmee we zo goed mogelijk de wensen van de klant kunnen invullen.” 

ALL ELECTRIC Dit klinkt als muziek in de oren van commercieel directeur Jan Stuyck en sales engineer Christophe Claes van Intercool, distributeur voor de Benelux van het HVAC-portfolio van Toshiba. “Samen met AVT delen we de verantwoordelijkheid om duurzame en energie-efficiënte HVAC systemen te ontwerpen”, aldus Jan Stuyck. “Hiervoor kunnen we terugvallen op de kwaliteitsvolle toestellen van Toshiba, die zich onderscheiden met hun future proof design, betrouwbaarheid en laag energieverbruik. Toen we werden gevraagd om mee te werken aan een duurzame installatie voor verwarming en airconditioning in de 10.000 m2  grote productiehal van Ceyssens Group, konden we met onze binnen- en buitenunits uit de RAV-reeks met als koudemiddel R32 (GWP 675) de gevraagde oplossing met toekomstperspectief leveren.” De oplossing van Intercool bestaat uit 13 single splits, dus 13 buitentoestellen (RAV-GM2801AT8) en 13 binnentoestellen (RAV-GM2801DTP) met telkens 23 kW nominaal koelvermogen en 27 kW nominaal verwarmingsvermogen. De fabriekshal is onderverdeeld in drie individueel regelbare zones, maar elk toestel heeft zijn eigen temperatuursonde waardoor er een precieze temperatuur heerst. Niettegenstaande de single splits een leidinglengte van 60 meter tussen buiten- en binnentoestel aankunnen, is deze bewust kort gehouden. “Eerst teken je uit waar je de binnentoestellen, met hieraan de jets gekoppeld, het best ophangt om overal in de fabriekshal gelijkmatig de gevraagde temperatuur te verkrijgen”, legt Jan Poelmans, projectleider bij AVT, uit. “Dan hebben we daar boven op het dak de buitenunit gezet. De kortere leidingen leveren al onmiddellijk enkele voordelen op: eenvoudige en kostenverlagende installatie en een kleine koelmiddelinhoud van 5 kg, de toestellen zijn immers voorgevuld voor een leidinglengte tot wel 30m. 

TWIN-ROTARY COMPRESSORTECHNIEK “Het RAV-DTP hogedruk satellietmodel is zeer geschikt is voor grote ruimtes”, aldus Christophe Claes. “Dertien units in zo’n grote hal is echt een prestatie. Naast zijn sterke kenmerken en de combinatie met het (400 volt) Big Digital Inverter buitendeel RAV-GM2801AT8 laat hij zich vrij eenvoudig installeren. Daarnaast beschikt deze warmtepomp over een DC ventilatormotor die instelbaar is in 7 standen tot 250 Pa. Andere kenmerken zijn een werkingsgebied tussen -27°C tot +52°C, de inverter geregelde Twin-Rotary compressortechniek staat garant voor lage aanloopstromen en een breed regelbereik tussen de 4,6 kW en 31.5 kW, condensorlamellen met coating en standaard een koudemiddellekdetectie op de buitenunit. Dit laatste niet alleen voor de veiligheid, maar ook vanuit energetisch en preventief perspectief. De hoge performantie van deze toestellen vind zijn oorsprong onder andere in de beproefde technologie van Toshiba’s DC’s Twin Rotary compressor. Door een optimalisatie van de perspoortpositionering en de schoep te voorzien van een DLC coating worden compressieverliezen en wrijvingsweerstand sterk gereduceerd. Tevens brengt de toepassing van de twin rotary compressoren een sterke geluidsreductie en verlaging van trillingen teweeg tegenover andere compressortechnieken. Ellen Maris wil het gesprek niet afsluiten alvorens het belang te onderstrepen van professionele relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen, eerlijkheid en samenwerking. “Met Intercool hebben we al lange tijd een goede relatie. Als we hen nodig hebben, kunnen we op hen rekenen. Het gaat niet alleen om technologie – er zijn nog andere merken die goede kwaliteit kunnen leveren – maar het moet goed aanvoelen. Als je je klant een oplossing voorstelt, en die later hopelijk ook nog mag uitvoeren, moet je het gevoel hebben dat je al het mogelijke hebt gedaan om hem te helpen. Dit kan je als installatiebedrijf niet alleen. Hiervoor heb je partners nodig waarop je kan rekenen en vertrouwen. Voor mij is Intercool zo’n partner.

https://www.coolandcomfort.be/nl/artikels/item/629/duurzame-hvac-installatie-van-toshiba-voor-group-ceyssens

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x